SVJETSKI DAN OŽIVLJAVANJA 16. LISTOPADA 2022. – SVI GRAĐANI SVIJETA MOGU SPASITI ŽIVOT

1


U organizaciji Hrvatskog društva za reanimatologiju  Hrvatskoga liječničkog zbora (CroRC, prema engl. Croatian Resuscitation Council)  16. listopada se od 2013. godine u Republici Hrvatskoj obilježava kao Europski dan oživljavanja (ERHD, prema engl. European Restart a Heart Day), slijedom Deklaracije Europskog parlamenta  koja je potpisana 14. lipnja 2012.  i kojom se ustanovljuje “European Cardiac Arrest Awareness Week” (ECAAW) s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog prepoznavanja srčanog zastoja i edukacije građana, liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika.  

Europski parlament je također usvojio inicijativu većeg broja država članica da se u postupak pred Vijećem Europe i Europskom komisijom pokrene akcija za donošenje zajedničkih programa za primjenu automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) na javnim mjestima i izobrazbu laika u svim državama članicama, prilagodbu zakonodavstva s ciljem olakšanja provođenja KPR-a i defibrilacije laicima te sustavno prikupljanje podataka radi osiguranja povratnih informacija i upravljanja kvalitetom u okviru svakog programa. 

Kako je iz godine u godinu rasla popularnost europskog Dana oživljavanja, od 2018. godine pod okriljem Međunarodnog suradnog vjeća za reanimtologiju (ILCOR, prema engl. International Liaison Committee on Reuscitation) ta je inicijativa ERC-a prerasla u „Svjetski dan oživljavanja“ koji se sada obilježava diljem svijeta. Tako naše  stručno društvo redovito, uz sudjelovanje instruktora CroRC-a i educiranih studenata podučava reanimaciji naše građane u mnogim gradovima diljem Hrvatske, uz njihov veliki interes i odaziv te podršku uzvanika i medija. Ove će godine ERC, pa tako i CroRC, obilježiti desetogodišnjicu europskog Tjedna podizanja svijesti o srčanom zastoju (ECAAW) u 13 hrvatskih gradova javnozdravstvenim akcijama podučavajući građane kako u 3 jednostavna koraka  mogu spasiti ljudski život: 


- u Zagrebu u subotu 15.10. od 10-12h na području Mjesnog odbora Peščenica, Bužanova ulica 

- u Rijeci u subotu 15.10. od 11-13h u Tower centru

- u Splitu u subotu 15.10.  u 11-13h na Rivi

- u Puli u subotu 15.10. od 10h na Tržnici

- u Poreču u subotu 15.10. od 10h na Trgu slobode

- u Rovinju u subotu 15.10 od 10h na Trgu Maršala Tita

- u Novigradu u subotu 15.10 od 10h na Velikom Trgu

- u Umagu u subotu 15.10. od 10h na Trgu 1. svibnja

- u Labinu u subotu 15.10 od 10h, Zelenice ulica

- u Pazinu u subotu 15.10. od 10h na Trgu slobode 

- u Buzetu u subotu 15.10. od 10h na Trgu Fontana 

- u Šibeniku u subotu 15.10. od 11h na Obali 

- u Osijeku u ponedjeljak 24.10. u 9h u OŠ A. Mihanovića


prim.dr.sc. Silvija Hunyadi-Antičević, dr. med., PGDipMEd, FERC

Predsjednica Hrvatskog društva za reanimatologiju HLZ-aTražilica