SVJETSKI DAN OŽIVLJAVANJA 16. LISTOPADA 2023. – SVI GRAĐANI SVIJETA MOGU SPASITI ŽIVOT

1

U organizaciji Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora (CroRC, prema engl. Croatian Resuscitation Council) 16. listopada se od 2013. godine u Republici Hrvatskoj obilježava kao Europski dan oživljavanja (ERHD, prema engl. European Restart a Heart Day), slijedom Deklaracije Europskog parlamenta koja je potpisana 14. lipnja 2012. i kojom se ustanovljuje “European Cardiac Arrest Awareness Week” (ECAAW) s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog prepoznavanja srčanog zastoja i edukacije građana, liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika.

Europski parlament je također usvojio inicijativu većeg broja država članica da se u postupak pred Vijećem Europe i Europskom komisijom pokrene akcija za donošenje zajedničkih programa za primjenu automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) na javnim mjestima i izobrazbu laika u svim državama članicama, prilagodbu zakonodavstva s ciljem olakšanja provođenja KPR-a i defibrilacije laicima te sustavno prikupljanje podataka radi osiguranja povratnih informacija i upravljanja kvalitetom u okviru svakog programa.

Kako je iz godine u godinu rasla popularnost europskog Dana oživljavanja, od 2018. godine pod okriljem Međunarodnog suradnog vjeća za reanimtologiju (ILCOR, prema engl. International Liaison Committee on Reuscitation) ta je inicijativa ERC-a prerasla u „Svjetski dan oživljavanja“ koji se sada obilježava diljem svijeta. Tako naše stručno društvo redovito, uz sudjelovanje instruktora CroRC-a i educiranih studenata podučava reanimaciji naše građane u mnogim gradovima diljem Hrvatske, uz njihov veliki interes i odaziv te podršku uzvanika i medija. Ove će godine ERC, pa tako i CroRC, obilježiti desetogodišnjicu europskog Tjedna podizanja svijesti o srčanom zastoju (ECAAW) u 6 hrvatskih gradova javnozdravstvenim akcijama podučavajući građane kako u 3 jednostavna koraka mogu spasiti ljudski život:

- u Zagrebu u subotu 21.10. od 10-12h na području Mjesnog odbora Peščenica, Bužanova ulica

- u Splitu u ponedjeljak 16.10. u 11-13h na Rivi

- u Rijeci u ponedjeljak 16.10. od 16h u Tower centru

- u Puli u ponedjeljak 16.10. od 10-12h u Medicinskoj školi

- u Vodicama u subotu 14.10. od 11h na Obali

- u Osijeku u nedjelju 15.10. na stadionu NK Osijek

prim.dr.sc. Silvija Hunyadi-Antičević, dr. med., PGDipMEd, FERC

Predsjednica Hrvatskog društva za reanimatologiju HLZ-a


Tražilica