Vaše ruke mogu spasiti još više života - 16. listopada kao „Europski dan oživljavanja srca“

1

Hrvatsko društvo za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora već treću godinu za redom obilježava 16. listopada kao „Europski dan oživljavanja srca“.

 

Hrvatsko društvo za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora (engl. Croatian Resuscitation Council - CroRC) već treću godinu za redom obilježava 16. listopada kao „Europski dan oživljavanja srca“.

Moto ovogodišnje akcije koja će se u organizaciji naše krovne institucije „European Resuscitation Council - ERC“ taj dan održavati u više od 20 europskih zemalja jest „Vaše ruke mogu spasiti još više života zahvaljujući novim smjernicama“, koje će službeno biti objavljene u cijelom svijetu dan ranije, 15. listopada.

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice.

Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna.

Međutim, građani mogu uvelike pomoći promjeni ove poražavajuće statistike. Naime, srčani se zastoj u 60-70 % slučajeva događa kod kuće i građani su u čak 60-80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja. Ako odmah započnu s oživljavanjem žrtve srčanog udara mogućnost za njezino preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećava se za 2 do 4 puta.

Stoga će Hrvatsko društvo za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora građane podučavati reanimaciji u petak, 16. listopada u Rijeci, Splitu, Zadru, Koprivnici, Osijeku i Slavonskom Brodu, a u Zagrebu planiramo održati našu akciju tijekom dva dana – u petak 16. i subotu 17. listopada na Trgu Petra Preradovića od 10-18h.

 

PROGRAM DOGAĐANJA U ZAGREBU U PETAK 16.10. I SUBOTU 17.10.15.

U petak, 16. listopada, u 10 sati na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu obilježiti će se Europski dan oživljavanja srca i 106 godina djelovanja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

U povodu Europskog dana oživljavanja srca nove će smjernice za reanimaciju, koje je donijelo Europsko društvo za reanimatologiju, predstaviti prim. dr. sc. Silvija Hunyadi-Antičević, predsjednica Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora.

O velikoj obljetnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba govorit će njegov ravnatelj doc. prim. dr. sc. Dubravko Huljev.

Okupljenima će se obratiti ministar zdravlja prim. Siniša Varga, dr.med.dent.. Svoj su dolazak na događaj, među ostalima, potvrdili pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof.dr.sc. Mirna Šitum, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb prof.dr.sc. Hrvoje Vrčić, ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh prof.dr.sc. Mladen Bušić, pomoćnik ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava doc.dr.sc. Željko Orihovac, ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti doc.prim.dr.sc. Goran Krstačić, ravnatelj Nastavnog zavoda Andrija Štampar dr. Zvonimir Šostar, ravnateljica Hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu prim.mr. Maja Grba-Bujević, potpredsjednici Gradske skupštine g. Davor Bernardić i gđa. Jelena Pavičić Vukičević, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i invalide gđa. Višnja Fortuna, ravnateljica HZZO-a gđa. Tatjana Prenđa Trupec te političari gđa. Jadranka Kosor i g. Ivan Vilibor Sinčić. Podršku akciji dati će i Zagrebačke mažoretkinje.

Kako bi se ukazalo na važnost poznavanja reanimacije među građanima te vrijednost djelovanja hitne medicinske pomoći održat će se zanimljiva pokazna vježba, nakon čega će instruktori Hrvatskog društva za reanimatologiju i studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu podučavati građane reanimaciji u skladu s novim smjernicama.

Ova akcija će se održati na Trgu Petra Preradovića i u subotu 17. listopada od 10-18 h kada će građani takoder imati priliku naučiti kako reanimirati osobe s iznenadnim srčanim zastojem te se pobliže upoznati s djelatnicima, opremom i vozilom Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

PROGRAM DOGAĐANJA U RIJECI  U PETAK 16.10.15.

Europski dan oživljavanja srca obilježiti će se od 15-17 h ispred Radio Rijeke. Uzvanicima i građanima će se u ime Hrvatskog društva za reanimatologiju obratiti prvi dopredsjednik društva doc.dr.sc Alen Protić i tajnica društva dr. Davorka Lulić, nakon čega će instruktori našeg društva i studenti medicine građane podučavati reanimaciji.

PROGRAM DOGAĐANJA U SLAVONSKOM BRODU U PETAK 16.10.15.

Europski dan oživljavanja srca obilježiti će se od 16-21 h u City Centru Colosseum, kada će se uzvanicima, građanima i đacima obratiti doc.dr.sc. Irzal Hadžibegović u ime Hrvatskog društva za reanimatologiju. U tom tjednu instruktori našeg društva podučavati će reanimaciji učenike sedmih razreda osnovnih škola.

PROGRAM DOGAĐANJA U OSIJEKU  U PETAK 16.10.15.

Europski dan oživljavanja srca obilježiti će se u Trgovačkom centru Portanova, od 11-19 sati. Dr. Višnja Ikić će se u ime Hrvatskog društva za reanimatologiju obratiti uzvanicima i građanima. Instruktori našeg društva podučavati će građane kako reanimirati osobe s iznenadnim srčanim zastojem u skladu s novim smjernicama.

PROGRAM DOGAĐANJA U SPLITU U SUBOTU 17.10.15.

Europski dan oživljavanja srca obilježiti će se od 13:00-17:00 sati na Rivi. U ime Hrvatskog društva za reanimatologiju uzvanicima i građanima će se obratiti dr. Žarko Ardalić i dr Radmila Majhen-Ujević. Instruktori našeg društva podučavati će građane kako pravilno reanimirati osobe s iznenadnim srčanim zastojem.

PROGRAM DOGAĐANJA U KOPRIVNICI U SUBOTU 17.10.15.

Europski dan oživljavanja srca obilježiti će se u Trgovačkom centru Koprivnica, prostor Mall-a, od 10-14 sati. Dr. Nenad Teufel će se u ime Hrvatskog društva za reanimatologiju obratiti uzvanicima i građanima, a instruktori našeg društva podučavati će ih kako reanimirati osobe s iznenadnim srčanim zastojem u skladu s novim smjernicama.

PROGRAM DOGAĐANJA U ZADRU U SUBOTU 17.10.15.

Europski dan oživljavanja srca obilježiti će se od 10-13 h na Narodnom trgu. Uzvanicima i građanima će se u ime Hrvatskog društva za reanimatologiju obratiti drugi dopredsjednik društva dr. Jogen Patrk, nakon čega će instruktori našeg društva građane podučavati reanimaciji.

 

Pozivamo sve članove našeg stručnog društva i sve naše građane da nas svojim dolaskom u što većem broju podrže u ovoj akciji.

prim.dr.sc. Silvija Hunyadi-Antičević, dr. med., FERC

Predsjednica Hrvatskog društva za reanimatologiju HLZ-a

Letak možete preuzeti ovdje.

 


Tražilica